690 371 061 info@resilir.cat

Eines:

L’EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) o “Dessensibilització i Re processament per Moviments Oculars” és una intervenció psicològica especialitzada en trauma.

Desenvolupada per la psicòloga Francine Shapiro a finals dels anys 80.

Sintetitzant podríem dir que la tècnica facilita que el pacient porti a la memòria aquells records traumàtics que estan interferint en el seu dia a dia. No tan sols revivint-los sinó que també és cerquen les emocions negatives i les creences limitants que van quedar associades aquests records i/o experiències i que estan reapareixent en el present del client en forma de flashbacks o simptomatologia. Un cop detectats es processen, integren i dessensibilitzen.

Cal destacar també que compta amb una gran aval de la comunitat científica en referència a la seva fiabilitat i eficàcia en trastorns d’ansietat, depressió, fòbies i, sobretot, TEPT.

 

MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) o “Reducció de l’Estrès Basada en l’Atenció Plena” és un programa desenvolupat per Joan Kabat-Zinn, metge i professor a la Universitat Massachusetts, que ensenya a reduir i gestionar l’estrès i l’ansietat usant eines basades en la respiració conscient, la consciencia corporal, el ioga i la meditació budista. Kabat Zinn, arran de veure que molts dels seus pacients crònics tractats en la clínica del dolor, milloraven desprès de formar part d’aquest programa va decidir dedicar-se en cos i ànima a estudiar els beneficis del minfulness i, crear la “Clínica de reducció de l’estrès”.

EFT o també coneguda com a “tapping” o “tècniques d’alliberament emocional” són tècniques d’autoregulació emocional que combinen elements de la psicologia cognitiva conductual o PNL amb l’acupuntura o digitopuntura (copets suaus en uns meridians concrets del cos).

 

Teràpia Familiar Sistèmica consisteix en una intervenció que se centra no a veure només la simptomatologia que presenta l’individu de manera aïllada “per exemple l’ansietat d’un adolescent” sinó que observa i intervé en tot el sistema on es troba aquest individuo. Per això les sessions no sempre són individuals, sinó que poden ser conjuntes amb tota la família nuclear, amb la parella, amb la família extensa o amb diferents membres rellevants pel subjecte que presenta simptomatologia “pacient identificat” i que ell identifica com a membres de la seva “família”.

La manera d’intervenir és des d’observar les relacions que es produeixen en el sistema, els diferents rols que ocupa cada membre i generar canvis en aquests per tal de produir moviments que beneficiïn a tots els components de la família. Es pot fer amb tasques prescriptives, preguntes circulars, escultures humanes, genogrames i diverses tècniques que promouen canvis i la modificació de patrons familiars.

 

Psicoteràpia Psicoanalítica va néixer entorn l’any 1895 a mans del psiquiatre Sigmund Freud, malgrat la corrent ha sigut ampliada i modificada substancialment per altres línies de pensament psicològiques.

En els seus orígens la teràpia es basava en fer parlar lliurement el pacient de manera espontània per tal de fer aflorar a la consciencia, aquelles parts més ocultes o inconscients de la seva personalitat. A través de l’associació lliure, divan, interpretació de somnis, lapsus en el llenguatge, dibuixos, hipnosis … el psicoteràpia podia observar aquelles coses “ocultes” a simple vista que eren part important del malestar actual que presentava en el present.  

 

Si vols saber-ne més sobre com treballo pots escriure’m a info@resilir.cat i agendem una sessió.